Tijd voor jezelf

Geschreven door Tessa Makkinga, gezins- en opvoedcoach

Waarschijnlijk ken je de uitspraak wel:
‘Zorgen voor jezelf, is ook zorgen voor je kinderen’.
Ja ja, hoor ik je denken. Maar hoe dan?

Want oh wat is dat soms moeilijk. Tijd in plannen voor jezelf. Leuk graag, maar wanneer dan?

Dit zie ik bij ouders die ik spreek als ouderbegeleider en hoor ik in mijn eigen netwerk veel voorbij komen. Zelf loop ik daar ook regelmatig tegen aan als moeder van twee jonge kinderen. Je wordt geleefd, je vliegt van je werk naar huis, tussendoor nog even snel boodschappen halen, eten koken, niet te vergeten de was, ook probeer je ruimte te maken voor qualitytime met je kinderen door een spelletje te doen, te knuffelen, je partner waar je ook aandacht aan wil geven, je sociale leven, misschien nog een keer sporten …. en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Moment nemen voor jezelf

En toch weet je ergens diep van binnen dat het waar is. Dat tijd maken voor jezelf, even ‘uit’ staan, fijn is om te kunnen opladen. En je daar een leuker mens en ouder van wordt.
Wat ik heb geleerd is dat de kunst is om de ‘tijd voor jezelf’ momenten niet te groot te maken. Het hoeft niet te betekenen dat dit alleen kan wanneer je een hele dag weg gaat (dagje shoppen of naar de sauna). Alhoewel dat natuurlijk ook helemaal goed is.

De kunst is om het (ook) te doen met regelmaat in de kleinere momenten. Een kopje koffie drinken en een tijdschrift lezen. Al is het één artikel uit een tijdschrift. Dat kan al één moment zijn, jouw moment.

Wanneer ik ouders spreek, hebben zij over het algemeen allemaal één ding gemeen.
Het onvoldoende tijd nemen voor zichzelf. Ouders zijn vaak moe, moe van de strijd met hun kind, moe van de zorgen over het gedrag of uitspraken van hun zoon/dochter. En alleen maar daar mee bezig zijn, dat zij zichzelf vergeten. Een logisch gevolg…zo heeft de natuur het ook bedacht. We zorgen voor onze kinderen en gaan door koste wat het kost. Prachtig en heel nuttig.

De keerzijde daarvan is dat je ook in de moeilijkere momenten van het ouderschap je energie nodig hebt om goed voor je kinderen te zorgen. En misschien wel met een andere opvoedaanpak aan de slag te gaan.

Soms hoor ik ouders die last hebben van een schuldgevoel. Mag ik tijd nemen voor mijzelf? … Ja dat mag!
Kinderen voelen als geen ander hoe het gaat met jou.  Wanneer het goed gaat met jou, heeft dat ook zijn positieve weerslag op jouw kind. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat je je kind leert dat het belangrijk is om goed voor zichzelf te zorgen.
Ieder mens heeft ‘eigen tijd’ nodig om vanuit daar met een andere energie te reageren op situaties. Het ouderschap kan veel vragen van jou als ouder. Dat wordt nog wel eens onderschat, maar het is soms heel hard werken. Dat je daarnaast ook moet opladen, vergeten we vaak.
Bijzonder eigenlijk he, als je moe bent van je werk of een pittige sportles begrijpen we dat je even moet bijtanken. Dan lijkt het makkelijker te accepteren, dan even bij te tanken van je ‘opvoedtaak’.

Twijfel je nog? Of weet je niet hoe dan?
Ik daag je uit om de uitdaging aan te gaan en nu echt wekelijks meer tijd in te plannen voor ‘jezelf’. Doe je mee? Deze stappen kunnen je daarbij helpen:

* Waar word je blij van als persoon? Wat vind je leuk om te doen? (Mag klein zijn)
* Wanneer kun je dit inplannen deze week?
* Zet een reminder in je agenda met een alarm. (Elke week)
->Gaat je reminder af, laat dan de boel de boel en ga dat doen wat jij had bedacht. Die wasmand blijft echt wel staan wachten op je .

Ik gun jou als ouder meer energie en jullie kinderen blije en energieke ouders.
Veel succes en vooral plezier met je ‘oplaad – moment’.

In de ouderbegeleiding komt dit thema ook terug in de gesprekken met ouders. Hoe kunnen ouders opladen, van wie krijgen zij steun of zouden zij steun kunnen krijgen. Een andere opvoedaanpak en/of patronen doorbreken kost energie, dus daarbij is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als ouder.