EMDR Casus

De toepassing van EMDR  kan kinderen en jongeren snel helpen bij het verwerken van een nare gebeurtenis, trauma of ontwikkelde angst. Alhoewel de methode volgens een protocol wordt uitgevoerd probeert Nicolette tijdens deze behandeling zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij het kind. Soms is het lastig om over de nare gebeurtenis te praten. Voor kinderen is het makkelijker om er over te tekenen, te schrijven of op een andere manier de herinnering in beeld te brengen.

Ook het jonge kind, met een trauma opgelopen in de pre-verbale fase kan behandeld worden en baat hebben bij EMDR. In dit geval wordt gebruik gemaakt van ‘story-telling’ en worden ouders intensief betrokken bij de behandeling.

Casus:
Marieke, 9 jaar werd aangemeld bij ons in de praktijk. Ouders vertelden mij dat hun dochter extreem angstig is voor honden. Marieke durfde niet meer buiten te spelen, durfde niet meer bij andere kinderen te spelen, als daar een hond in huis was, een gezellige dag met het hele gezin naar het strand werd problematisch, Marieke zette geen stap op het strand als er een hond rondliep. De sterk ontwikkelde angst voor honden bij Marieke had zijn weerslag op het hele gezin.

Toen Marieke de eerste keer bij mij in de praktijk kwam, vertelde ze mij vol enthousiasme over haar fotografie hobby. Voor mij was dit de ingang om te vragen naar haar angst voor honden. Ze vertelde uitvoerig over de verschillende voorvallen en confrontaties met honden. Ze beeldde de situatie uit met playmobile. Ze maakte er diverse foto’s van en dat was de start van de EMDR sessies. Na drie EMDR sessies durfde Marieke weer voor het eerst bij een vriendinnetje te spelen, waar ook een hond was. De behandeling werd afgesloten en een jaar later hoorde ik van ouders dat er inmiddels een puppie in huis was gekomen!

Wil je meer weten over deze behandelmethode? Kom dan naar onze netwerkborrel op 21 november!