Van luierpoeper naar superpoeper

Geschreven door: Iris Tadic Fadjil, Integratief Kindertherapeut

Bart, 6 jaar oud, poept nog in zijn luier. Ouders willen het anders, maar weten niet hoe. Ze hebben al zoveel dingen geprobeerd, alleen lukt het niet om het patroon te doorbreken. Ouders schakelen hulp in.

Kinderen die langdurig in hun luier blijven poepen raken met hun ouders in een patroon waarin luierpoepen een gewoonte wordt. Hun kind houdt de poep op zolang als nodig is en zodra er een luier wordt aangeboden gaat het kind poepen. Ouders realiseren zich wel dat een luier niet meer passend is bij de leeftijd van hun kind, alleen weten zij niet hoe ze dit patroon moeten doorbreken.

SuperPoeper methode

Als poepspecialist, werk ik met de methode SuperPoeper. Vanuit deze methode ga ik altijd eerst met ouders in gesprek, soms zelfs zonder met het kind te werken. Dit kan voor ouders even schakelen zijn omdat zij denken ‘Mijn kind heeft toch een poepprobleem?’ Het blijkt echter uit veel onderzoek en ervaring dat het nodig is om het hele systeem mee te nemen om huidige patronen te kunnen doorbreken. Ouders zijn in staat om deze verandering zelf in gang te zetten met hun kind.

Angst om door te zetten

Op het moment dat ouders bij mij komen geven de ouders aan dat ze het eigenlijk anders willen, maar dat er voor hun kind echt geen andere mogelijkheid bestaat. Vaak is het kind bang om op de wc te poepen of wordt het kind zo boos dat ouders toch kiezen om de luier aan te blijven bieden.

Zo ook bij Bart, hij heeft meerdere pogingen gedaan om op de wc te poepen, hij is écht bang; ‘Hij kan het niet!’ ‘Hij wil het niet meer!’ Bart denkt dat poepen altijd pijn zal doen en de, voor hem, vertrouwde luier geeft hem zekerheid. De angst is groter dan zijn eigen daadkracht om het aan te pakken.

Samen met de ouders bespreek ik wat ze tot nu toe gedaan hebben en hoe Bart daarop gereageerd heeft. Samen zoeken we uit wat hij nodig heeft om de luier los te kunnen laten, of eigenlijk, wat de ouders nodig hebben om hem geen luier meer te geven. Dit is belangrijk zodat er een positieve omslag kan gaan plaatsvinden.

Stappen naar autonomie

Door met de ouders de stappen naar autonomie te doorlopen wordt het zichtbaar waar knelpunten zitten voor Bart. Het inzichtelijk maken van deze knelpunten is een startpunt voor een nieuwe aanpak. Een aanpak die dicht bij de ouders zelf blijft en zorgt voor een stuk bewustwording van de opvoedstijl van de ouders.

De ouders van Bart gaan eerst aan de slag met het stimuleren van zijn zelfredzaamheid. Door hem meer zelf te laten doen oefenen ouders om hun opvoedaanpak aan te passen. Om vaste patronen rond de zindelijkheid te doorbreken is het vergroten van de stimulerende opvoedaanpak helpend. Het is een bewuste keuze om te starten met een verandering op een ander vlak, wat niets te maken heeft met het poepprobleem. Het poepen is vaak een beladen thema en ouders kunnen het gevoel hebben dat alles in het gezin om het poepen draait. Het werkt motiverend om succes te ervaren tijdens de eerste stappen en ouders bouwen hun vertrouwen op om het wc gedrag te veranderen.

Poepen op de wc

In een aantal gesprekken met ouders, in combinatie met een paar gesprekken voor Bart zijn ze alle drie sterk genoeg om het huidige patroon te doorbreken en de verandering door te zetten. Ouders zijn verbaasd dat zij in korte tijd zelf in staat zijn om Bart op een liefdevolle en daadkrachtige manier op de wc te laten poepen.

Bart heeft nodig om te wennen aan het poepen op de wc en merkt, naarmate hij vaker poept op de wc, dat dit hem meer vrijheid en ruimte geeft. Bart kan nu elk moment zelf naar de wc als hij poepen moet. Doordat hij de luier niet meer nodig heeft merken zijn ouders dat hij duidelijk groter is geworden. Hij is vrolijker en onderneemt meer dingen. Hij kan zich niet meer voorstellen hoe het ‘vroeger’ was. Het gezin heeft rust en kan op een ontspannen manier zelf verder.

Aan de slag

Loop jij ook tegen zindelijkheidsvragen aan voor jouw zoon/dochter, trek op tijd aan de bel. Hoe eerder ik met je mee kan denken, hoe sneller we vaak tot een oplossing kunnen komen.